Lisätietoja polusta
Kallisarvoinen harjuluonto
Nauti harjun luonnosta, kasvillisuuden tutkimisesta ja lintujen kuuntelusta
Harjumuodostuman paisterinteillä metsätyyppi on jäkälä- ja kanervatyypin kangasta ja muualla kanervatyyppiä. Laella huonommin lajittuneella maaperällä esiintyy myös puolukkatyyppiä. Etelärinteellä on laajahkoja ja yhtenäisiä sianpuolukkakasvustoja, kangasajuruohoa monin paikoin, kielokasvustoja sekä erittäin uhanalaista harju- ja kangaskeltalieon risteymää. Paikoin esiintyy myös kalliokieloa ja kanervisaraa. Laella ja varjorinteen yläosassa on variksenmarjalaikkuja ja kenttäkerroksessa esiintyy myös mustikkaa. Puusto on pääosin melko hidaskasvuista ja lähes yksinomaan männikköä, osaksi myös taimikkoa. Korkeimmilla kohdilla kasvaa paikoin mäntyvaltaista sekametsää.
Vatulanharju on yksi Pirkanmaan tärkeistä lintualueista (Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys, 2014). Alue on Pirkanmaan tärkein kehrääjän esiintymisalue ja lisäksi sillä on merkitystä myös kangaskiurulle. Harjun halki kulkee historiallinen Pohjanmaan-Hämeen maantie. Alueella on muutamia vanhoja ja metsittyneitä maa-ainesten ottamisalueita sekä kotitarvekuoppia.
Lisäksi alueella on kuntoliikuntareittejä, ja latuja. Pirkan hiihdon ura menee aivan läheltä. Harju on suosittu näköalapaikka ja retkeilykohde. Harjualue sijoittuu Vatulanharju A:n I luokan, B:n ja C:n II luokan sekä Ulvaanharju B:n II luokan pohjavesialueille. Harju on luonnonhistoriallisesti tärkeä esimerkkikohde ja sisältyy valtakunnallisen harjujensuojeluohjelman kohteeseen nro. 21. Pääosa harjusta on Natura 2000 –aluetta. Alueelle sijoittuu Ulvaanharjun osayleiskaava Hämeenkyrön puoleiselta osalta. Alue sisältää arvokasta lajistoa ja monipuolista geomorfologiaa sekä on tieteellisesti arvokas ja maisemallisesti kaunis.
Maisemapolun jälkeen, poikkea nauttimassa myös harjun koillispuolella Kelminselän maakunnallisesti arvokkaasta kulttuurimaisema-alue. Käy Mattilan tilakahvilassa kahvilla ja katsele sieltä upeita maisemia.
Maisemapolusta huolehtiminen
VAMPO-ryhmä huolehtii maisemapolusta talkootyöllä maanomistajien luvalla. Ryhmän tavoite on maisemapolun arvon vaaliminen, markkinointi ja suojeleminen.
Polun kunnossapito: Säännöllinen polun tarkastus ja kunnossapito ovat tärkeitä. Tämä sisältää esimerkiksi roskien poiston, kuoppaisten alueiden tasoittamisen, rikkakasvien poiston ja puun kaatojen hallinnan. Talvella kävelypolkujen luontia ja liukkauden torjuntaa.
Merkitseminen ja opastus: Selkeät opasteet ja merkinnät auttavat kävijöitä löytämään polun ja pysymään oikealla reitillä. Tämä voi sisältää opastekylttejä, opaskarttoja ja värikoodeja.
Turvallisuusarviointi: Polun käyttäjänä, tee turvallisuushavaintoja, pyri poistamaan turvallisuusriski itse. Huomaa että vastaat itse omasta turvallisuudestasi, maanomistaja tai talkooryhmä ei ole vastuussa tapaturmista, maisemapolulla ei ole virallista talvikunnossapitoa. Varo vaarallisia jyrkänteitä, kuoppia ja liukkaita polkuja. Käytä otsalamppua, kävelysauvoja, nastakenkiä/nastapohjia tarpeen mukaan.
Roskien kerääminen ja jätehuolto: Roskien kerääminen ja asianmukainen jätehuolto ovat tärkeitä maisemapolun ylläpidossa. Kaikkien maisemapolkua käyttävien toivotaan tuovansa roskansa ja hyvässä hengessä vaikka toistenkin roskat pois harjulta ja maisemapolulta.
Ympäristön suojeleminen: Ympäristön säilyttäminen ja suojeleminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Toivomme että vierailijat eivät aiheuta vahinkoa luonnolle esimerkiksi jättämällä jälkeensä roskia tai häiritsemällä eläimiä. Avotulen teon riskit pitää tuntea.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen: Maisemapolun talkooryhmä pyrkii edistämään paikallista luonnon monimuotoisuutta. Tämä voi sisältää esimerkiksi istutusprojekteja, luonnonvaraisten kasvien suojelua ja eläinten elinympäristöjen säilyttämistä.